Mesotherapie en haaruitval

Mesotherapie haar? Tegenwoordig bestaan er een groot aantal behandelingen tegen haaruitval. Heeft u al eens gehoord van mesotherapie voor het haar? Als u online zoekt op ‘mesotherapie haar’ kunt u veel informatie vinden. Maar in hoeverre werkt de mesotherapie behandeling? En wat zijn de beste mesotherapie klinieken? Deze behandeling heeft een dubbele werking. De haaruitval oorzaak kan met behulp van deze behandeling gestabiliseerd worden en het bestaande haar kan soms zelfs weer sterker en voller worden gemaakt. Dankzij deze ingreep kan de haargroei dus op een gezonde manier worden gestimuleerd.

Deze mesotherapie is vooral effectief als er sprake is van erfelijke haaruitval. Wanneer er sprake is van een haarziekte, wordt meestal een andere behandeling aangeraden. Volgens verschillende bronnen hebben sommige mensen met alopecia areata echter ook baat bij de mesotherapie behandeling. Vooralsnog is dit echter nog niet wetenschappelijk vastgesteld.

Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?

Haaruitval kan een groot aantal oorzaken hebben. Wanneer iemand echter last krijgt van haaruitval, is de kans ongeveer 95 procent dat er sprake is van erfelijke haaruitval. Onder andere kan een haarspecialist vaak aan de hand van het haaruitval patroon bepalen in hoeverre er sprake is van erfelijke haaruitval. Als er sprake is van erfelijke haaruitval, is dit bij mannen meestal te zien aan een kalende kruin, een terugtrekkende haarlijn of inhammen die steeds groter worden. Als we kijken naar vrouwen, is er vaak sprake van diffuus haarverlies. Het haar bovenop het hoofd wordt dan geleidelijk steeds dunner. Haarziekten zijn vaak te herkennen aan plotseling haarverlies, dat ook plaatselijk kan zijn. Wanneer er bijvoorbeeld plotseling een ronde of ovale kale plek te zien is, kan dit duiden op de haarziekte alopecia areata.

Het is verstandig om altijd eerst door de huisarts of dermatoloog te laten vaststellen, waardoor de haaruitval veroorzaakt wordt. Het is namelijk ook mogelijk dat u haaruitval heeft door een ontsteking of door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is het beste om een behandeling tegen haaruitval te starten, nadat is vastgesteld waardoor de haaruitval is veroorzaakt.

Indien er sprake is van erfelijke haaruitval, verzwakt het haar door het hormoon DHT. De haargroeicyclus wordt steeds korter en de haren worden steeds zwakker. Het haar zal hierdoor eerst dunner worden, voordat kaalheid zijn intrede doet.


Hoe werkt een mesotherapie behandeling tegen haaruitval? 

Als u kiest voor een mesotherapie behandeling voor uw haar, zal de hoofdhuid met behulp van een zeer fijne naald worden geïnjecteerd. Door veel mensen wordt het als een niet erg pijnlijk behandeling gezien. De prikjes kunnen soms wel als vervelend worden ervaren. Daarom kiezen verschillende klinieken ervoor om de hoofdhuid eerst met een speciale vloeistof of crème licht te verdoven. Tijdens de mesotherapie behandeling worden verschillende belangrijke voedingsstoffen geïnjecteerd. Hierdoor krijgen de haarzakjes de benodigde voedingsstoffen. De kleine prikjes kunnen daarnaast ook een positief effect hebben op de haargroei.

De opbouwende fase en onderhoudsfase van mesotherapie voor het haar

Wanneer u kiest voor mesotherapie, bent u niet na 1 behandeling klaar. Als er sprake is van beginnende haaruitval, wordt meestal eerst gekozen voor een opbouwende fase. Deze opbouwende fase bestaat uit 6 tot 10 mesotherapie behandelingen. Wanneer deze behandelingen zijn uitgevoerd, volgt de onderhoudsfase. Afhankelijk van het advies van de specialist wordt vaak iedere 3 tot 6 maanden dan een nieuwe behandeling aangeraden.


Mesotherapie stimuleert de bloedcirculatie, dit gebeurt door met behulp van injecties de juiste bouwstoffen in de hoofdhuid te injecteren. Over het algemeen zijn de resultaten van mesotherapie positief. Net als bij andere haargroei stimulerende behandelingen kan het effect van de behandeling sterk verschillen per persoon.

De mesotherapie behandeling tegen haaruitval brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Ongewenste haaruitval kan soms worden gestopt.
  • De haarsituatie kan verbeteren.
  • De haargroei wordt gestimuleerd en haren worden gezonder. 

Mesotherapie haar en mesotherapie huid?

De mesotherapie wordt niet alleen toegepast om de haaruitval situatie te verbeteren. Mesotherapie kan ook worden toegepast voor een mooiere huid. Het principe is hetzelfde. Door voedingsstoffen, bouwstoffen en anti-oxidanten in de huid in te brengen, wordt de huid mooier en stralender.


Mesotherapie haaruitval FAQ – Veelgestelde vragen

Bepaalde vragen over mesotherapie bij haaruitval komen regelmatig terug. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen zijn voorzien van korte en bondige antwoorden.

1. Wat is mesotherapie?

Haaruitval kent verschillende oorzaken, waaronder een verstoorde hormoonbalans en overgevoeligheid voor het mannelijke DHT-hormoon. Mesotherapie is een behandeling die gebruik maakt van oppervlakkige injecties, waarbij verschillende bouwstoffen uw bloedcirculatie stimuleren. De vloeistof die wordt ingespoten bestaat uit vitamines, mineralen, co-enzymen, aminozuren en nucleïnezuren. Mesotherapie kan een positief effect hebben op de haargroei.

2. Hoe werkt mesotherapie bij haaruitval precies?

Mesotherapie behandelingen worden doorgaans uitgevoerd door ervaren specialisten. De behandeling is vooral effectief bij de aanpak van haaruitval die een gevolg is van Alopecia androgenetica. U neemt plaats in een comfortabele behandelstoel, waarbij u zich probeert te ontspannen. Gedurende de behandeling worden met behulp van een zogenaamde mesogun met daaraan een kleine injectienaald vitamines, aminozuren en mineralen in de haarzakjes geïnjecteerd. Het haarverlies wordt hierdoor verminderd. Door een verbeterde doorbloeding heeft mesotherapie een positief effect op uw haargroei. Kleine (dons)haartjes kunnen zich, door toedoen van de samenstelling van de injectievloeistof, verder ontwikkelen tot sterkere haren.

3. Ben ik geschikt voor een mesotherapie behandeling bij haaruitval?

Mesotherapie heeft de beste resultaten bij haaruitval die veroorzaakt wordt door Alopecia androgenetica. Erfelijke kaalheid treft niet alleen mannen. Ook een grote groep vrouwen met haaruitval is overgevoelig voor het mannelijke dihydrotestosteron hormoon. Of mesotherapie bij u tot het gewenste resultaat kan leiden, wordt door een behandelend specialist geadviseerd tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

4. Wat kan ik verwachten na een mesotherapie behandeling?

Uw hoofdhuid kan door het injecteren met de mesogun wat gevoelig zijn. Wees voorzichtig met het aanraken van en wrijven over de behandelde huidoppervlakte. Het is belangrijk om krabbelen te vermijden, dit kan immers tot wondjes leiden die in extreme gevallen ontstoken kunnen raken. Gun de geïnjecteerde stoffen de kans om optimaal te kunnen werken. Specialisten adviseren om de eerste 24 uur na de behandeling uw hoofd niet nat te maken en/of uw haar niet te wassen. Zweten wordt eveneens afgeraden. Stel daarom een sauna bezoek of een intensief uurtje sporten een paar dagen uit.

5. Is mesotherapie een pijnlijke behandeling?

Over het algemeen wordt mesotherapie niet als pijnlijk ervaren. Het spreekt voor zich dat u de injecties voelt, omdat er gebruik wordt gemaakt van kleine naaldjes is de pijn minimaal. Bent u erg gevoelig of bent u bekend met een lage pijngrens? Maak dit tijdig kenbaar bij de behandelend specialist. Van napijn is bij een mesotherapie behandeling zelden sprake. Na een behandeling kunt u vrijwel alle werkzaamheden weer hervatten.

6. Hoeveel behandelingen heb ik nodig voor een optimaal resultaat?

Mesotherapie is een behandeling die bij mannen en vrouwen kan worden toegepast. Voorafgaand aan de behandeling stelt de specialist samen met u een individueel behandelplan op. Afhankelijk van uw wensen en verwachtingen bestaat een behandelplan uit 6 tot 10 behandelingen in de opbouwende fase. Daarna wordt overlegd hoeveel behandelingen jaarlijks als ‘onderhoud’ geadviseerd worden.

7. Hoe lang duurt een mesotherapie behandeling bij haaruitval?

Mesotherapie is een kortdurende, niet-invasieve behandeling. U moet rekenen op een gemiddelde behandelduur van 20 minuten per behandelsessie. Na afloop van de behandeling kunt u zelfstandig de kliniek verlaten en uw werkzaamheden hervatten.

8. Heb ik invloed op de resultaten van mesotherapie?

De behandelend specialist streeft samen met u naar de best haalbare resultaten. Om de mesotherapie behandeling optimaal te laten werken, ontvangt u een aantal tips en adviezen waar u na de behandelsessie rekening mee kunt houden. De eerste 24 uur niet douchen, of in ieder geval het haar en de hoofdhuid niet wassen. Sporten, zwemmen en ontspannen onder de zonnebank stelt u ook het beste een paar dagen uit. Specialisten adviseren om tijdens de behandeling veel water te drinken en een gezond voedingspatroon te volgen.

9. Welke alternatieve behandelingen zijn er voor mesotherapie?

Haaruitval kan op meerdere manieren en met toepassing van diverse behandelingen verminderd worden. Met name bij beginnend haarverlies maken mannen en vrouwen waar mogelijk gebruik van haargroeimiddelen. Daarnaast is het mogelijk om het dragen van een haarwerk en/of pruik te overwegen. Steeds vaker kiezen zowel vrouwen als mannen voor een FUT- of FUE-haartransplantatie, een behandeling die blijvende resultaten biedt. Beschikt u over onvoldoende donormateriaal of komt u door een ver gevorderde mate van kaalheid niet in aanmerking voor een haartransplantatie? Dan kan micro haar pigmentatie een alternatieve oplossing zijn.

10. Kan mesotherapie gecombineerd worden met een haartransplantatie?

Het is niet ongebruikelijk om mesotherapie te combineren met een andere behandeling die haaruitval tegengaan. Mesotherapie kan dan ook uitstekend samengaan met een haartransplantatie. Het voordeel van deze combinatie van behandelingen is dat uw bestaande haren door de mesotherapie gezonder en dikker kunnen worden. Daarnaast wordt door de mesotherapie uw haaruitval gestabiliseerd, waardoor haren na een haartransplantatie minder snel uitvallen.

11. Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van mesotherapie?

Mesotherapie is een uiterst veilige cosmetische behandeling, met een minimale kans op risico’s en bijwerkingen. Het is, net zoals bij andere ingrepen, mogelijk dat zich een allergische reactie of een ontsteking voordoet. U kunt de kans op het ontstaan van bijwerkingen verkleinen door de tips en adviezen van de specialist op te volgen

12. Hoeveel kost een complete mesotherapie behandeling?

De kosten van een behandeling variëren sterk per kliniek waar de behandeling wordt uitgevoerd. Prijzen worden op uiteenlopende manieren weergegeven en worden onder meer bepaald door de meso apparatuur die wordt gebruikt om de behandeling toe te passen. Losse behandelingen kennen een prijskaartje dat ligt tussen gemiddeld € 125 en € 175. Klinieken en specialisten stellen echter voor de meeste behandelingen een persoonlijk behandelplan op. Hierbij zijn meerdere behandelingen en vaak ook onderhoudssessies inbegrepen. Het vergelijken van de tarieven kan in uw voordeel werken.

13. Wordt mesotherapie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

De mogelijkheid voor volledige of gedeeltelijke vergoeding hangt van uw zorgverzekeraar af. Nederland kent een aantal verzekeringsmaatschappijen die elk eigen vergoedingsmogelijkheden hanteren. Met name als u een aanvullende zorgverzekering heeft, kunt u uw polisvoorwaarden erop na slaan. Contact opnemen met uw zorgverzekeraar geeft u direct een antwoord op de vraag of mesotherapie bij haaruitval al dan niet voor vergoeding in aanmerking komt.

14. Hoelang duurt het voordat mesotherapie begint te werken?

Mannen en vrouwen die een mesotherapie behandeling ondergaan beginnen meestal na 4 á 5 sessies resultaat te zien. Dit hangt af van uw lichaamstype en uw dagelijkse voedings- en leefgewoonten. Het totale aantal behandelingen ligt tussen 6 en 10.

15. Waar moet ik rekening mee houden na een behandelsessie?

Na een mesotherapie behandelsessie is het belangrijk om het behandelde gebied te ontzien en geen hoofdhuidmassages toe te laten passen. Vermijd de eerste 24 uur zware lichamelijke inspanning en stel de huid niet bloot aan de zoon. Gebruik geen overmatige hoeveelheden alcohol of zout, daarmee kunt u overmatige zwellingen voorkomen. U kunt uw normale werkzaamheden de volgende dag hervatten.

16. Hoe wordt mesotherapie toegepast?

De techniek wordt toegepast met behulp van geavanceerde apparatuur waar fijne naalden aan zijn bevestigd. De injecties worden in de middelste laag van de huid gegeven en zijn bedoeld om de bloedsomloop te verbeteren en belangrijke voedingsstoffen toe te dienen. De behandeling kan op maat samengesteld worden.

17. Wat is het verschil tussen mesotherapie en een PRP behandeling?

Een PRP behandeling bestaat uit meerdere injecties met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma, terwijl bij mesotherapie onder meer verschillende vitamines en anti-oxidanten geïnjecteerd worden.

18. Kan haar teruggroeien nadat het fors is uitgevallen?

Afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies kunt u een behandeling tegen haaruitval overwegen. De mogelijkheden hangen af van de reden waardoor het haarverlies is ontstaan. Tijdelijk haarverlies kan zichzelf na een aantal maanden herstellen, het gebeurt echter soms ook dat het jaren duurt voordat het haargroeiproces zich weer (gedeeltelijk) herstelt. Mesotherapie kan de haargroei zowel stimuleren als verbeteren.

19. Welke bijwerkingen heeft mesotherapie?

Mesotherapie is een relatief veilige behandeling, waarbij in uitzonderlijke gevallen sprake is van bijwerkingen. U kunt te maken krijgen met ontstekingen en zwellingen op de injectieplaatsen. Huidinfecties, verandering van het pigment, blauwe plekken, littekens en huidvervorming kunnen zich eveneens voordoen. Wanneer u de adviezen van de behandelend specialist opvolgt is de kans op bijwerkingen uiterst beperkt.

20. Is mesotherapie effectief bij iedereen met haaruitval?

Nee, laat daarom altijd eerst de oorzaak van het haarverlies vaststellen. De behandelmethode heeft bij mannen en vrouwen met Alopecia tot afwisselende resultaten geleid. De ene persoon ziet sneller en een beter resultaat dan de andere persoon. De samenstelling van de ingrediënten die geïnjecteerd worden, kunnen individueel afgestemd worden.

21. Hoelang duurt het voor de injecties beginnen te werken?

De werkzame ingrediënten gaan direct na de behandeling aan het werk, al kan het een aantal behandelsessies duren voordat de eerste resultaten zichtbaar worden.

22. Zijn de resultaten van mesotherapie permanent?

Bereikte resultaten en verbeteringen zijn langdurig zichtbaar. Permanente verbetering is na mesotherapie niet te verwachten. Geadviseerd wordt om jaarlijks een aantal nabehandelingen toe te laten passen.

23. Is pijn na een mesotherapie behandeling normaal?

Van echte pijn tijdens en na een behandelsessie is geen sprake. Wanneer u na een mesotherapie behandeling pijn krijgt en deze pijn neemt in de volgende dagen niet af, neem dan altijd contact op met de behandelend specialist.

 

>